Fyrst Metternich

Fyrst Metternich
Fyrst Metternich med det fulde navn Klemens Wenzel Nepomuk Lothar, Fürst von Metternich-winneburg-beilstein (15. maj 1773 - 11. juni 1859) var østrigsk statsmand og udenrigsminister. Regnes af mange for at have været en af de vigtigste diplomater i sin tid.
Han blev født i Koblenz, Tyskland, og studerede ved universiteterne i Strassburg og Mainz. I 1809 blev han østrigsk udenrigsminister. Han var især kendt for sin rolle under Wienerkongressen fra 1814-1815. Under Wienerkongressen, hvor Europas kronede hoveder og regenter skulle "ryde op" efter Napoleonskrigene, var fyrst Metternich hovedmand for at etablere den såkaldte "hellige alliance" mellem de gamle monarkier i Østrig, Rusland, Preussen og Frankrig, som enedes om at genoprette den gamle magtbalance.
Hver aften blev der afholdt middag på Hofburg. Herudover arrangerede kongressens leder, fyrst Metternich en uendelig række af festligheder, banketter, baller, koncerter, teaterforestillinger, jagtture og så videre, især for repræsentanter for de mindre stater - herunder Danmark. Det lykkedes Metternich at blokere de russiske planer om at annektere hele Polen og Preussens forsøg på at indlemme Sachsen. Det lykkedes ham også at danne en tysk samling under østrigsk ledelse.
Efter kongressen spillede fyrsten en stor rolle i den europæiske stormagtspolitik frem til 1848. Metternich var imod liberalisme, nationalisme, demokrati og revolution. Han var for konservatisme. Da den østrigske regering faldt i 1848, flygtede han til England. I 1851 trak han sig tilbage til sit slot Johannesberg ved Rhinen. Han døde den 11. juni 1859.

Danske encyklopædi.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”